Web Analytics Made Easy - Statcounter

برداشت گل پول ساز و آرام بخش گل گاوزبان در اراضی ییلاقی آستارا آغاز شده و صادرات و برندسازی این گیاه دارویی حلقه مفقوده ای است که باید با حمایت دولت در این شهرستان تکمیل شود.

خبرگزاری شبستان - بندر آستارا، پیمان ناصری زارع؛ اردیبهشت که می‌شود برداشت گل گاوزبان از اراضی ییلاقی و روستاهای کوهستانی شهرستان آستارا همچون حیران، مشند، گیلده، ونه بین، دگیرمانکشی، آق مسجد، سیج و چملر آغاز شده و تا اوایل خردادماه ادامه می‌یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

گل گاوزبان، گیاهی دارویی است که ارتفاع ساقه آن به ۶۰ سانتی متر می‌رسد و ساقه آن شیاردار و خاردار و برگ‌های آن ساده و مخملی و پوشیده از تارهای خشن است که هنگام چیدن گل آن، گزیدگی ملایمی در دست‌ها احساس می‌شود.

این گل خواص دارویی زیادی دارد که از مهم‌ترین فواید آن می‌توان به تقویت قلب و تسکین اعصاب اشاره کرد، همچنین گل گاوزبان نشاط‌آور بوده و دم‌کرده آن برای درمان رماتیسم، تپش قلب، کلیه، سرماخوردگی همراه با تب، تسکین سرفه، از بین بردن ورم حفره‌های بینی، گرفتگی صدا، تنگی نفس، درد گلو و درمان ناراحتی‌‌های مجاری تنفسی بسیار مفید است.

 

بندر آستارا یکی از قطب‌های تولید این گیاه دارویی است و گل گاوزبان این شهرستان از باکیفیت‌ترین و مرغوب‌ترین گل گاوزبان‌های کشور محسوب می‌شود که علاوه بر استان گیلان در سایر استان‌های کشور نیز به فروش می‌رسد. در آستارا فروش گل گاوزبان به مسافران داخلی و خارجی رونق خوبی دارد و ارزش اقتصادی هر کیلوگرم گل گاوزبان تَر بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار ریال و ارزش هر کیلوگرم گل گاو زبان خشک شده نیز بین یک میلیون ریال تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال است و ساکنین روستاهای اصلی تولید این گیاه در آستارا سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال از فروش این محصول کسب درآمد می‌کنند.

 

از این رو می‌توان از گل‌ گاوزبان به‌عنوان گیاهی آرام‌بخش و پول‌ساز نام برد که توسعه کشت آن و حمایت از تولیدکنندگان این محصول علاوه بر افزایش تولید منجر به رونق اقتصادی گیاهان دارویی و کسب درآمد برای تولیدکنندگان این محصول خواهد بود.

 

با توجه به موقعیت خاص بندر آستارا در تولید گیاهان دارویی به‌ویژه گل گاوزبان، اما تاکنون به خوبی از این ظرفیت در راستای صادرات، برندسازی و  ارزآوری بهره گرفته نشده و امیدواریم با نگاه ویژه مسئولین ذیربط، شاهد رونق تولید گیاهان دارویی، برندسازی، صادرات محصول و افزایش درآمد برای ساکنان روستاهایی باشیم که محل رویش گیاهان دارویی به‌ویژه گل گاوزبان است.

 

*دولت با اعطای تسهیلات از تولیدکنندگان گل گاوزبان حمایت کند

«ثریا آسایش» یکی از برداشت کنندگان گل گاوزبان در روستای آق مسجد بخش مرکزی این شهرستان به سابقه طولانی برداشت گل گاوزبان در این روستا اشاره کرد و به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: از آن زمانی که یادم می آید مردم این روستا گل گاوزبان را در اردیبهشت ماه برداشت و از آن به عنوان نوشیدنی استفاده می‌کردند.

 

این بانوی گل گاوزبان کار آستارایی با بیان اینکه متاسفانه برخی از اراضی رویش گل گاوزبان در این روستا به افراد غیربومی فروخته شده و این افراد به کاشت درختان روی آورده‌اند، افزود: نباید در محل رویش گل گاوزبان و گیاهان دارویی چیز دیگری کاشته شود.

وی با اشاره به اینکه روستاییان از ناچاری و به‌‌خاطر نیازشان زمین‌های خود را می‌فروشند، تصریح کرد: باید از تولیدکنندگان گل گاوزبان با دادن تسهیلات و خرید محصولات آنان به قیمت مناسب و واقعی حمایت شود تا آنان مجبور به فروش زمین‌هایشان نشوند.

 

آسایش گفت: از دولت و متولیان امر خواهشمندم مرکزی را برای بسته بندی و فرآوری گیاهان دارویی به‌ویژه گل گاوزبان احداث کرده تا گیاهان دارویی با برند شهرستان آستارا به فروش رفته و صادر شود.

 

وی ادامه داد: این امر موجب اشتغالزایی و کسب درآمد برای روستاییان به ویژه جوانان می‌شود.

این بانوی گل گاوزبان کار با اشاره به اینکه دلالان با کمترین قیمت این گیاه دارویی را از تولیدکنندگان و برداشت کنندگان خریداری کرده و با قیمت بالا آن را در بازار به فروش می‌رسانند، افزود: این بی انصافی در حق تولیدکنندگان و برداشت کنندگان گل گاوزبان است.

 

آسایش بیان کرد: از دولت انتظار داریم با انجام خرید تضمینی و تعیین قیمت مناسب، دست دلالان را در این مورد کوتاه کرده تا کسانی که در امر تولید و برداشت گل گاوزبان مشغول به کار هستند، بیش از این ضرر نکنند.

 

*ایجاد مراکز بسته بندی گیاهان دارویی افزایش میزان تولید را به دنبال دارد

«م. مورخی» یکی از تولیدکنندگان گل گاوزبان در روستای دگیرمانکشی نیز بر حمایت دولت از تولیدکنندگان گیاهان دارویی به ویژه گل گاوزبان تاکید کرد و به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: سهم کوچکی در تولید گل گاوزبان دارم و اگر دولت با اعطای تسهیلات از بنده حمایت کند، بخش زیادی از زمین خود را به کاشت این گیاه اختصاص می‌دهم.

 

این تولید کننده گل گاوزبان افزود: نبود بازار رسمی مطمئن برای فروش، نبود دستگاه خشک‌کن و عدم قیمت گذاری کارشناسی و مناسب برای گل گاوزبان از مشکلات تولیدکنندگان و برداشت‌کنندگان این گیاه دارویی است.

وی با اشاره به اینکه قیمت گل گاوزبان به صورت دلخواه توسط دلالان تعیین می‌شود و این امر تولیدکنندگان گل گاوزبان را نگران کرده است، تصریح کرد: دخالت دلالان در بحث خرید و فروش گل گاوزبان باعث می‌شود در این بین تولیدکننده و مشتری ضرر کند، چرا که با قیمت پایینی دلالان این گیاه دارویی را خریداری و با قیمت بالا در بازار عرضه می‌کنند و سود بیشتری به جیب خود می‌زنند.

 

مورخی اضافه کرد: امیدوارم دولت با اعطای تسهیلات به تولیدکنندگان گیاهان دارویی و ترغیب آنان به ایجاد صنایع تبدیلی از طریق دهیاری ها و شوراها، به کسب و کار تولیدکنندگان گل گاوزبان رونق دهد و هم با خرید تضمینی گیاهان دارویی از آنان حمایت کند.

 

وی افزود: ایجاد صنایع تبدیلی و مراکز بسته‌بندی گیاهان دارویی افزایش میزان تولید و درآمد تولیدکنندگان را به‌دنبال خواهد داشت که امیدوارم انجام شود.

 

مورخی گفت: بیشتر گیاهان دارویی این منطقه همچون گل گاوزبان به صورت فله‌ای به مناطق دیگر کشور ارسال می‌شود که در صورت فرآوری و برندسازی، به افزایش درآمد خانواده‌ها کمک می‌کند.

 

 

 

پایان پیام/163

منبع: شبستان

کلیدواژه: برندسازی و صادرات گل گاوزبان بندر آستارا گیاه دارویی برداشت کنندگان گل گاوزبان برداشت گل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۷۴۹۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبادله بیش از ۴۰ تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری بین استان فارس و هیات‌های خارجی

ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران (اکسپو۲۰۲۴) در حالی پنجمین و آخرین روز خود را گذراند که استقبال مردم، سرمایه‌گذاران و هیئت‌های تجاری از این رویداد همچنان قابل توجه بود. غرفه استان فارس هم پذیرای تعداد قابل توجهی از مراجعه‌کنندگانی بود که یا برای آشنایی بیشتر با ظرفیت‌های این استان در حوزه‌های گردشگری، گیاهان دارویی و فولاد می‌آمدند و یا برای عقد تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در حاشیه این نمایشگاه ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این رویداد بزرگ، اکسپو ۲۰۲۴ را زمینه‌ساز ایجاد تحولات عمیق در حوزه سرمایه‌گذاری استان توصیف کرد و گفت: در این رویداد ۵ روزه بالغ بر ۱۶۰ هیئت تجاری از غرفه استان فارس بازدید کردند که از این تعداد ۱۱۰ هیئت از هیئت‌های بلندپایه خارجی بودند و در پیامد حضور آنها بیش از ۴۰ تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی بین استان فارس و این هیئت‌ها مبادله شد که امیدواریم بتوانیم بخشی از این تفاهم‌نامه‌ها را اجرایی کنیم.

حسن شیخ‌نیا با تأکید بر اینکه در اکسپوی امسال تلاش شد ظرفیت‌های استان فارس متفاوت از گذشته معرفی و عرضه شود، تصریح کرد: خوشبختانه در همین نمایشگاه مقدمات اولیه اجرایی شدن برخی از این تفاهم‌نامه‌ها انجام شد و به یاری خداوند در هفته آتی حداقل دو تفاهم نامه منعقد شده وارد فاز اجرایی می‌شود.

به گفته او، هیئت‌های تجاری کشور‌های مختلفی از غرفه استان فارس بازدید کردند که از آن جمله می‌توان به کشور‌های روسیه، چین، ترکیه، مغولستان، اندونزی، مالزی و برخی کشور‌های حوزه خلیج فارس اشاره کرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در ادامه استقبال از غرفه استان فارس را خوب ارزیابی کرد و گفت: در جریان این رویداد بسته‌ها و ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری استان فارس به صورت سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی به همه مخاطبان که از کشور‌های مختلف به نمایشگاه آمده بودند معرفی شد و توانستیم بخشی از این توانمندی‌ها را به مرحله تفاهم نامه برسانیم.

شیخ‌نیا اقدام بعدی را پیگیری تفاهم‌نامه‌ها عنوان کرد و افزود: بیشترین تفاهم‌نامه‌ها در حوزه‌های «صنعت و معدن»، «گردشگری» و «کشاورزی» منعقد شد به‌طوری که در حوزه صنعت و معدن دو تفاهم‌نامه در حوزه تأمین انرژی، یک تفاهم‌نامه در حوزه تأمین مالی امضا شد. همچنین در حوزه کشاورزی تفاهم‌نامه ارسال محصولات به کشور‌های روسیه و چین منعقد شد. علاوه براین در حوزه گردشگری و کشاورزی نیز تفاهم‌نامه خوبی با کشور عراق و کشور‌های حوزه خلیج فارس امضا شد.

او، تبادل تفاهم‌نامه‌های اقتصادی با هیئت‌های تجاری کشور‌های صاحب‌نام را نشان‌دهنده امنیت سرمایه‌گذاری در فارس توصیف کرد و گفت: فارس به عنوان بهشت سرمایه‌گذاری مورد توجه همگان قرار گرفته که امیدواریم بتوانیم آنها را به نتیجه برسانیم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه از تجربه‌های گذشته برای بهبود عملکرد‌ها در نمایشگاه به خوبی استفاده شده، افزود: تلاش برای معرفی ظرفیت‌های فارس به زبان‌های بین‌المللی و دعوت از فعالان حوزه تجارت خارجی و هیئت‌های تجاری خارجی از جمله رویکرد‌هایی بود که در پیش گرفته شد تا ظرفیت‌های استان فارس بهتر از گذشته به منصه ظهور برسد.

به گفته شیخ‌نیا یکی از توفیقات نمایشگاه امسال برای استان فارس این بود که تفاهم‌نامه‌ها هم جنبه سرمایه‌گذاری داشتند و هم جنبه تامین مالی برای پروژه‌ها. از دیگر نکات قابل توجه استقبال ایرانیان خارج از کشور برای سرمایه‌گذاری بود.

او در ادامه با اشاره به اینکه نمایشگاه امسال به موضوع زنجیره ارزش راهبردی توجه ویژه داشته و برهمین اساس استان فارس نیز با دو زنجیره ارزش گیاهان دارویی و فولاد پا به این نمایشگاه گذاشته بود، گفت: در این نمایشگاه ۲۰ محصول جدید در حوزه فرایند‌ها و تولیدات رونمایی شد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس فراهم کردن زمینه‌های لازم برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در حوزه‌های مختلف صنعتی، کشاورزی، شیلات، فرش و صنایع دستی، گردشگری، دارو، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی، محصولات آرایشی، بهداشتی، صنعت ساختمان، خدمات فنی مهندسی و پتروشیمی را از جمله اهداف برگزاری این رویداد عنوان کرد و گفت: فارس با شعار توسعه زنجیره ارزش درفناوری‌های نوین در این رویداد ملی حاضر شد و تبیین ظرفیت‌های کم نظیر خود را در دستور کار قرار داد.

شیخ‌نیا، نقش زنجیره‌های ارزش در پیشگیری از خام فروشی، حفظ منابع و مواد اولیه را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: تکمیل زنجیره‌های ارزش علاوه بر افزایش بهره‌وری به رشد و توسعه اقتصادی هر بخش کمک می‌کند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در ادامه سخنان خود به نقش زنجیره‌های ارزش در پیشگیری از خام فروشی، حفظ منابع و مواد اولیه اشاره کرد و افزود: تکمیل زنجیره‌های ارزش علاوه بر افزایش بهره‌وری در بخش‌های مختلف به رشد و توسعه اقتصادی هر بخش کمک می‌کند.

آمایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان فارس نیز از آمایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری این استان خبر داد و گفت: براساس آمایش صورت گرفته برای هر یک از شهرستان‌های استان فارس سه فرصت و ظرفیت سرمایه‌گذاری تعریف و این فرصت‌ها در قالب کتاب «راهنمای اولویت‌ها و سرمایه‌گذاری در استان فارس» تدوین و با حضور استاندار در نمایشگاه رونمایی شد.

حمیدرضا ایزدی ادامه داد: در این کتاب برای هر شهرستان مشخصات کامل ۳ فرصت سرمایه‌گذاری به همراه راهبرد‌ها و فرایند‌های اخذ مجوز مورد توجه قرار گرفته است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس با اشاره به اینکه در این کتاب ۱۱۱ فرصت سرمایه‌گذاری پیش‌بینی و معرفی شده است، افزود: علاوه براین معرفی مزیت‌های رقابتی استان فارس به بازدیدکنندگان ارائه شد و تلاش کردیم در رایزنی با هیئت‌های خارجی ماشین‌آلات و تکنولوژی‌های لازم برای تکمیل زنجیره ارزش تولید در صنایع بالادستی و پایین دستی محصولات مختلف همچون آلومینیوم و فولاد را دنبال کنیم.

او همچنین از انعقاد تفاهم‌نامه‌هایی در حوزه زنجیره ارزش فولاد خبر داد و با اشاره به زنجیره ارزش بخش معدن گفت: یکی از اصلی‌ترین و با اولویت‌ترین مسایلی که در سازمان صمت پیگیری می‌شود، فرآوری مواد معدنی معادن استان است.

ایزدی با تأکید بر اینکه اقدامات خوبی در این خصوص انجام شده است، تصریح کرد: از جمله اقدامات انجام شده برای تکمیل زنجیره ارزش بخش معدن می‌توان به راه‌اندازی واحد‌های سنگبری و فرآوری سنگ‌های تزیینی صادرات محور در اقلید و یکی دیگر از شهرستان‌های استان اشاره کرد.

به گفته او، علاوه بر اینها در خصوص بهره‌برداری از معادن مس در شهرستان‌های بوانات و داراب نیز اقداماتی انجام شده که از آن جمله می‌توان راه‌اندازی واحد کنسانتره مس در بوانات را مورد اشاره قرار داد. در این خصوص رایزنی‌هایی برای خرید تجهیزات و تکنولوژی لازم برای تبدیل کنسانتره به شمش مس نیز در حال انجام است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس در ادامه به فعالیت معدن سرب و روی در شهرستان فراشبند نیز اشاره کرد و گفت: در این واحد سومین واحد کنسانتره سرب به بهره‌برداری رسیده و اگر زیرساخت‌های مناسب برای تبدیل شمش فراهم شود امکان تولید شمش هم وجود دارد و سرمایه‌گذار پای کار هست.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس نیز در خصوص آخرین وضعیت ارزش افزوده گیاهان دارویی و دستاورد‌های استان فارس در اکسپو ۲۰۲۴ توضیحاتی را ارائه داد و گفت: در این رویداد بین‌المللی، ۲۵ گواهی زنجیره ارزش در بخش‌های مختلف محصولات کشاورزی در معرض دید عموم قرار گرفت.

رونمایی از سامانه گیاهان دارویی فارس

مجتبی دهقان‌پور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس همچنین از رونمایی از سامانه و تارنمای گیاهان دارویی استان فارس و امضای سه تفاهم‌نامه در نخستین روز نمایشگاه خبر داد و گفت: بر این اساس دو تفاهم‌نامه همکاری در کشت فراسرزمینی محصولات کشاورزی و همکاری در زمینه پرورش و صنعت گوشت قرمز با کشور مغولستان امضا شد. علاوه براین یک تفاهم‌نامه همکاری نیز در زمینه بسته‌بندی و صادرات میوه و تره بار با کشور روسیه به امضا رسید.

دهقان‌پور در خصوص زنجیره ارزش گیاهان دارویی فارس و مختصات آن نیز توضیحاتی را ارائه داد و گفت: در حال حاضر نزدیک به ۳۷ هزار هکتار سطح زیرکشت گیاهان دارویی در اراضی زراعی و منابع طبیعی استان داریم که زمینه اشتغال ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر را به صورت مستقیم و فصلی فراهم می‌کند.

او با بیان اینکه ۳۰۰ گونه گیاهان دارویی در استان فارس وجود دارد، اظهار کرد: از این تعداد بالغ بر ۵۰ گونه قابلیت کشت زراعی و دارویی دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس از کسب رتبه نخست این استان در طرح تولید گیاهان دارویی در دیم‌زار‌ها به وسعت ۲۲ هزار هکتار خبر داد و گفت: در این طرح ۱۹ گونه از گیاهان دارویی به صورت دیم کشت می‌شود.

دهقان‌پور با اشاره به اینکه بیش از ۱۰۰ واحد فرآوری گیاهان دارویی در استان فارس فعالیت دارند، ظرفیت اشتغال ایجاد شده این واحد‌ها را ۱۷۰۰ نفر اعلام کرد و افزود: در مجموع حدود ۷ هزار تن از گیاهان دارویی فرآوری شده به ارزش ۲۰ میلیون دلار به کشور‌های آلمان، ترکیه، هند، پاکستان، انگلستان، عمان، کویت، بلژ یک، قطر و امارات صادر می‌شود.

او از دیگر ظرفیت‎های قابل توجه استان فارس را در زمینه تعولید گل محمدی، گلاب و اسانس عنوان کرد و گفت: بزرگترین دشت گل محمدی دیم جهان در لایزنگان داراب با ۸۶۰۰ هکتار وسعت قرار دارد و در این استان بالغ بر ۱۵ هزار تن گل محمدی تولید می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در پایان بزرگترین چالش تولیدکنندکان و واحد‌های فرآوری گیاهان دارویی را فراهم نبودن بازار‌های ثابت و بذر‌های اصلاح شده عنوان کرد و افزود: تلاش می‌کنیم با تکمیل زنجیره‌های ارزش زمینه دسترسی آسان‌تر به بازار‌های داخلی و خارجی را فراهم کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • افتتاح بزرگترین دهکده آموزشی و پژوهشی گیاهان دارویی گلستان
  • کهگیلویه و بویراحمد، بهشت گیاهان داروئی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • آغاز برداشت گل گاوزبان در اشکورات رودسر (فیلم)
  • مبادله ۴۰ تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری فارس و هیئت‌های خارجی
  • مبادله بیش از ۴۰ تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری بین استان فارس و هیات‌های خارجی
  • پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است
  • حمیدیه رتبه برتر تولید نعنای دارویی در استان خوزستان+فیلم
  • برداشت گیاهان دارویی از رویشگاه‌های هرمزگان
  • ظرفیت کشت گیاهان دارویی در بیش از ۵۰ نقطه لرستان
  • اهلی سازی دو گیاه دارویی در خراسان شمالی